Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W Polsce w zakładach mleczarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 23–29.10.2017 r. masło w blokach zbywano po 22,35 zł/kg, czyli taniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż miesiąc wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się na w granicy 24,90 zł/kg i była mniejsza o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 9% niż w poprzednim miesiącu. Pomimo spadków cen, masło kosztowało więcej o 32–34% niż w porównywalnym okresie 2016 r.
Zniżkowy trend wykazują również ceny odtłuszczonego mleka w proszku. W czwartym tygodniu października 2017 r. za ten produkt krajowi wytwórcy otrzymywali 6,78 zł/kg, a zatem mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem.
Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 13,26 zł/kg, tj. o 1% niższej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,4% wyższej niż w końcu września br. W odniesieniu do cen sprzed roku PMP było droższe o 26%, podczas gdy OMP – o 14% tańsze.
Cena sera Edamskiego ukształtowała się na poziomie 14,52 zł/kg, czyli o 1% wyższym niż w poprzednim notowaniu. Za ser Gouda płacono 14,62 zł/kg, a zatem o 0,5% mniej niż tydzień wcześniej. Oba gatunki sera podpuszczkowego dojrzewającego były o 1–2% tańsze niż przed miesiącem i tylko o 1% droższe niż rok wcześniej.
Ceny na rynkach zagranicznych
W USA w końcu października 2017 r. pogłębiła się spadkowa tendencja cen masła, która jest notowana od połowy sierpnia br. Na giełdzie w Chicago 27 października 2017 r. za masło płacono 5 076 USD/t - 4 319 EUR/t, tj. mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu (20.10.br.) i o 0,5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku masło było droższe o 20%.
W USA od września br. sukcesywnie pogłębia się zniżkowy trend cen OMP, który został zapoczątkowany w połowie czerwca br. W końcu października br. za ten produkt otrzymywano 1 742 USD/t - 1 482 EUR/t, a zatem mniej o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. W obrębie roku OMP potaniało o 15%.
Od początku 2017 r. dynamicznym wahaniom ulegają ceny sera Cheddar. Produkt ten 27 października br., po spadku w poprzednim notowaniu zbywano po 3 847 USD/t (3 273 EUR/t), tj. drożej o 4,5% niż przed tygodniem i o 1% niż w analogicznym okresie września br. Wobec cen sprzed roku Cheddar był droższy o 1%.