Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22–28.01.2017 r. za masło w blokach krajowi producenci otrzymywali 16,23 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 18,47 zł/kg, w obu przypadkach mniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 16–17% niż przed miesiącem. Jednocześnie w stosunku do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane było tańsze o 4%, a masło w blokach – o 8%.
Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 5,86 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż w drugiej połowie grudnia 2017 r. Krajowa cena OMP wyrażona w walucie unijnej wyniosła 140,89 EUR/100 kg i była o 17% niższa od ceny interwencyjnej - 169,80 EUR/100 kg.
Za 1 kg pełnego mleka w proszku płacono 10,44 zł, a więc mniej o 0,05 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Cena OMP była niższa o 31% niż przed rokiem, a cena PMP – o 17%. W Polsce w czwartym tygodniu stycznia 2018 r. masło w blokach było tańsze niż w Unii Europejskiej o 12,7%, podczas gdy OMP było droższe o 0,7%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W Oceanii ceny produktów mlecznych od początku 2018 r. stopniowo rosną. W notowaniu z 2 lutego 2018 r. cena masła ukształtowała się w granicy 4 788 USD/t, tj. wyższej o 0,3% niż przed dwoma tygodniami i o 1% niż przed miesiącem. Masło było droższe niż przed rokiem o 8%.
Za OMP uzyskiwano 1 850 USD/t, tj. więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. PMP, tak jak przed dwoma tygodniami, zbywano po 2 975 USD/t. Był to jednak poziom o 3% wyższy niż przed miesiącem.
Pomimo zwyżki cen, OMP było tańsze niż rok wcześniej o 23%, a PMP – o 7%. Na początku lutego 2018 r. za ser Cheddar otrzymywano 3 463 USD/t, czyli więcej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Jednak w stosunku do notowań sprzed roku ten gatunek sera podpuszczkowego dojrzewającego był tańszy o 8%.