Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27.02.2022 r. masło w blokach zbywały po 25,52 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 26,26 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 64%, a masła konfekcjonowanego – o 55%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 15,43 zł/kg, tj. więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 19,83 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 52%, a PMP – o 59%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski przeciętnie po 19,96 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 0,2% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,34 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski i Gouda były droższe po 42% niż przed rokiem.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 25 lutego 2022 r. cena masła ukształtowała się w granicy 5 704 USD/t, czyli mniejszej o 4% niż przed tygodniem, ale większej o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 76% droższe.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła 4 134 USD/t i była wyższa o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku, tak jak przed tygodniem, wyniosła 4 983 USD/t i była większa o 6% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 68%, a PMP – o 36%.
Za ser Cheddar płacono 4 288 USD/t, tj. mniej o 2% niż tydzień wcześniej, ale o 9% więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 20% droższy.