Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20–26.02.2023 r. zbywały masło w blokach po 21,75 zł/kg, czyli taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 22,85 zł/kg, a więc drożej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 15%, a masła konfekcjonowanego – o 13%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 12,18 zł/kg i była niższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 17,41 zł/kg, tj. mniej o 2% niż w po-przednim tygodniu i o 9% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 21%, a PMP – o 12%.
W dniach 20–26.02.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 23,33 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% taniej niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 23,94 zł/kg, a więc więcej o 2% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 17%, a ser Gouda – o 18%.
Ceny produktów mlecznych na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 24 lutego 2023 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 357 USD/t, tj. wyższym o 2% niż przed tygodniem i o 7% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było tańsze o 6%. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 759 USD/t i była niższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 4 850 USD/t, tj. więcej o 1% niż przed tygodniem i o 0,4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 33%, a PMP – o 3%. Cena sera Cheddar w obrębie tygodnia nie uległa zmianie i wyniosła 4 145 USD/t. Notowany poziom cen był niższy o 4% niż przed miesiącem i o 3% niż rok wcześniej.