W dniach 24.02–02.03.2014 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena masła w blokach przeciętnie wynosiła 14,67 zł/kg, a masła konfekcjonowanego 16,76 zł/kg, czyli o 0,02-0,04 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie masło w blokach było tańsze o 10% niż przed miesiącem, a masło konfekcjonowane o 4%. W porównaniu do notowań sprzed roku ceny obu rodzajów masła były o 13–16% większe.
Za odtłuszczone mleko w proszku w zakładach mleczarskich średnio otrzymywano 13,63 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem.
Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicach 15,26 zł/kg, czyli to taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny proszku mlecznego były większe o 25–26%.
W omawianym tygodniu ser Edamski średnio zbywano po 16,25 zł/kg, tj. o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% taniej niż przed miesiącem.
Cena sera Gouda przeciętnie wyniosła 16,21 zł/kg i była mniejsza o 2% w odniesieniu do poprzedniego tygodnia oraz o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu do analogicznego okresu 2013 r. oba gatunki serów były droższe o 15–17%.
W styczniu 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 153,65 zł/hl, a więc była o 0,2% niższa niż w grudniu 2013 r., ale o 24% wyższa niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade 4 marca br. cena masła przeciętnie wynosiła 4.746 USD/t. Była ona o 3,5% większa niż przed dwoma tygodniami oraz zbliżona do tej sprzed miesiącem.
Za odtłuszczone mleko w proszku średnio otrzymywano 4.658 USD/t, a zatem mniej o 2,5% niż w poprzednim notowaniu (18.02.2014 r.) oraz o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku przeciętnie wynosiła 4.703 USD/t i była o 6% mniejsza niż przed dwoma tygodniami i przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 16%, OMP o 24%, a PMP o 9%.
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w obrębie dwóch tygodni masło potaniało o 2,5% i 28 lutego br. średnio uzyskiwano za nie 4.925 USD/t. W tym czasie przeciętna cena odtłuszczonego mleka w proszku zmalała o 1% do poziomu 4.588 USD/t, a cena pełnego mleka w proszku nie uległa zmianie i wyniosła 5.125 USD/t. W ciągu roku masło podrożało o 15%, a mleko w proszku o 30%.
W dniach 23–26.02.2014 r. na rynkach wewnętrznych głównych unijnych producentów artykułów mleczarskich, czyli w Niemczech, Francji i Holandii za masło średnio płacono 3,52-3,65 EUR/kg. W obrębie tygodnia w Niemczech masło podrożało o 1%, we Francji potaniało o 2%, a w Holandii jego cena nie zmieniła się.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku kształtowały się w zakresie 3,30–3,35 EUR/kg, a pełnego mleko w proszku 3,77–3,83 EUR/kg i w porównaniu z poprzednim tygodniem pozostały niezmienne. W odniesieniu do cen sprzed roku w monitorowanych krajach UE masło było droższe o 7–9%, a mleko w proszku o 24–29%.