Ceny przetworów mleczarskich
W dniach 17–23.10.2016 r. krajowi producenci za masło w blokach uzyskiwali 16,83 zł/kg, czyli o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego wzrosła o 1% do 18,45 zł/kg. Masło było droższe o 6–8% niż przed miesiącem i o 33–35% niż w porównywalnym okresie 2015 r.
W krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,83 zł, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 10,17 zł/kg, tj. wzrost o 2% niż w poprzednim notowaniu, ale spadek o 1% niż w trzecim tygodniu września br. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny zbytu mleka w proszku wzrosły o 6%.
Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 14,25 zł/kg, a ser Gouda – po 14,37 zł/kg, czyli to drożej o 4–5 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 5–7% niż przed miesiącem. Wyżej wymienione gatunki serów kosztowały więcej o 32–33% niż rok wcześniej.
W Polsce cena masła w blokach była niższa o 3,5% od przeciętniej ceny w UE, a cena OMP – o 10%. Jednocześnie krajowe sery dojrzewające Edamski i Gouda były droższe niż średnio w UE odpowiednio o 7% i 16%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W USA pogłębia się zapoczątkowana w końcu czerwca br. spadkowa tendencja cen masła. Na giełdzie w Chicago 21 października br. za produkt ten uzyskiwano 3 880 USD/t - 3 534 EUR/t, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 13% niż przed miesiącem. Ceny masła były także niższe o 29% od bardzo wysokiego poziomu notowanego przed rokiem. Od początku października br. w USA obniżkom ulegają również ceny OMP, podczas gdy ceny sera Cheddar rosną.
Cena OMP wyniosła 2 045 USD/t - 1 863 EUR/t i była o około 1% niższa niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Za ser Cheddar płacono 3 638 USD/t - 3 313 EUR/t, czyli o 6% więcej niż przed tygodniem i niż w porównywalnym okresie września br. W USA w odniesieniu do cen sprzed roku OMP było tańsze o 1%, natomiast ser Cheddar był o 2% droższy.
Na wewnętrznym rynku UE w trzecim tygodniu października br. przeważały spadki cen głównych eksportowych produktów mleczarskich. Unijni producenci za masło uzyskiwali przeciętnie 4 034 EUR/t, tj. o 1% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar wyniosła 3 100 EUR/t i była niższa o 1,5% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej.
Za OMP płacono 2 016 EUR/t wobec 2 017 EUR/t tydzień wcześniej. Był to jednak poziom o 3% wyższy niż w trzecim tygodniu września br. Masło w UE było droższe niż przed rokiem o 35%, OMP – o 11%, a ser Cheddar – o 3%.