Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 17–23.04.2023 r. zbywały masło w blokach po 21,13 zł/kg, czyli taniej o 4% niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 21,67 zł/kg, a więc taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 32%, a masła konfekcjonowanego – o 33%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,54 zł/kg i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 15,90 zł/kg, czyli mniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 6,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 36%, a PMP – o 29%. W dniach 17–23.04.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,22 zł/kg, a więc taniej o 7% niż tydzień wcześniej i o 15% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 21,69 zł/kg, tj. mniej o 7,5% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był o 4,5% tańszy, a ser Gouda – o 4% droższy.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 18 kwietnia 2023 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w odniesieniu do poprzedniego notowania, zwiększył się o 3,2%. W czasie sesji sprzedano 22,7 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 18 kwietnia 2023 r. za masło płacono 4 821 USD/t, czyli więcej o 5% niż w poprzednim notowaniu (z 4.04.br.) i o 1,5% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 4 411 USD/t, a zatem wyższym o 6% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku, w porównaniu z poprzednim notowaniem, podrożało o 8% do 2 776 USD/t. Był to poziom cen wyższy o 5% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 089 USD/t i była większa o 1% niż dwa tygodnie wcześniej, ale mniejsza o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 37%, ser Cheddar – o 29%, a masło i PMP – o 27%. Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 21 kwietnia br. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 291 USD/t, tj. wyższym o 3% niż przed tygodniem i o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 10% tańsze. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 524 USD/t i była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 2% niższa niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku, podobnie jak w poprzednim tygodniu, notowano po 4 630 USD/t. Był to poziom niższy o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 37%, a PMP – o 7%. Cena sera Cheddar w ujęciu tygodnia uległa spadkowi o 1% do 3 858 USD/t. Był to poziom cen niższy o 17% niż przed miesiącem i o 27% niż rok wcześniej.