Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 17–23.03.2025 r. zbywały masło w blokach po 29,72 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 32,16 zł/kg, a więc w cenie większej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 21%, a masła konfekcjonowanego – o 28%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,74 zł/kg i była większa o 4% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 19,18 zł/kg, tj. więcej niż tydzień wcześniej, ale mniej o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 5%, a PMP – o 20%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 22,17 zł/kg, a zatem to więcej o 5% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 1% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 21,72 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 12%, a ser Gouda – o 5%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 21 marca 2025 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 076 USD/t, tj. niższym o 2% niż przed tygodniem oraz o 5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 18% tańsze.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 596 USD/t i była nieco niższa o 0,2% niż przed tygodniem oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 4 498 USD/t, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 0,2%, a PMP – tańsze o 6%.
Cena sera Cheddar wyniosła 3 533 USD/t i była niższa o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 16% niż przed miesiącem. Jednocześnie notowany poziom cen był wyższy o 15% niż przed rokiem.