Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 15–21.07.2024 r. masło w blokach zbywały po 25,74 zł/kg, czyli taniej o 1% niż przed tygodniem. Cena ta była również niższa o 4% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 29,97 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4,5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 31%, a masła konfekcjonowanego – o 43%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 10,02 zł/kg, tj. mniej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 16,11 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej, ale wyższa o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena OMP była niższa o 9%, a PMP – o 1% wyższa.
W trzecim tygodniu lipca 2024 r. spadły ceny zbytu monitorowanych gatunków sera. W dniach 15–21.07.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski przeciętnie po 18,27 zł/kg, czyli taniej o 7% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 19,17 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Zarówno ser Edamski, jak i ser Gouda były tańsze niż przed rokiem średnio o 7%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na ostatniej aukcji, która odbyła się 16 lipca 2024 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 0,4%. W czasie sesji sprzedano blisko 23 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 16 lipca 2024 r. za masło płacono 6 606 USD/t, a zatem więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale mniej o 10% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 217 USD/t, tj. wyższym o 6% niż dwa tygodnie wcześniej i o 0,3% niż miesiąc wcześniej. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 566 USD/t, a więc mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 7% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 142 USD/t i była niższa o 2% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 40%, ser Cheddar – o 7%, OMP – o 2,5%, a PMP – o 1%.