Ceny masła
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 15–21.02.2016 r. krajowi producenci sprzedawali masło w blokach po 11,06 zł/kg, a więc taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem.
Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 13,08 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 3% niższa niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen sprzed roku masło w blokach potaniało o 13%, a masło konfekcjonowane o 7%.
Ceny mleka w proszku
Za odtłuszczone mleko w proszku, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, otrzymywano 7,11 zł/kg. Krajowa cena OMP w przeliczeniu na euro była o 4,6% mniejsza od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR za 100 kg.
W trzecim tygodniu lutego br. za pełne mleko w proszku otrzymywano 9,29 zł/kg, a zatem o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie OMP było tańsze niż przed rokiem o 11%, a PMP – o 2%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej notuje się dalszy spadek cen masła. Wzrosły się z kolei ceny mleka w proszku. 19 lutego 2016 r. cena masła ukształtowała w granicy 2 950 USD/t, a zatem o 1% niższej niż dwa tygodnie wcześniej i niż przed miesiącem.
Za OMP płacono 1 763 USD/t, a za PMP – 2 200 USD/t, w obu przypadkach o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku masło było tańsze o 21%, PMP – o 27%, a OMP – o 30%.
W Oceanii 19 lutego 2016 r. cena OMP ukształtowała się na poziomie z poprzedniego notowania (5.02.2016 r.) i sprzed miesiąca – 1 813 USD/t. Za pełne mleko w proszku płacono 1 968 USD/t, czyli o 6% mniej niż dwa tygodnie i miesiąc wcześniej. Cena masła wynosiła 3 000 USD/t i była niższa o 2% niż na początku lutego i o 1% niż w drugiej połowie stycznia br.
Ceny sera Cheddar w Oceanii od końca stycznia 2016 r. ulegają znaczącym wahaniom. 19 lutego za ser ten otrzymywano 2 850 USD/t, tj. mniej o 9% niż dwa tygodnie wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 33%, PMP – o 39%, masło – o 22%, a ser Cheddar – o 23%.