Rynek produktów mleczarskich w Polsce (21-27.04.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 21 do 27 kwietnia 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (21-27.04.2014)
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21–27.04.2014 r. odnotowano zniżkę cen masła. Za masło w blokach krajowi producenci średnio otrzymywali 14,40 zł/kg, a więc o 2% mniej niż tydzień i miesiąc wcześniej.
 
Cena masła konfekcjonowanego w czwartym tygodniu kwietnia br. ukształtowała się w granicach 16,00 zł/kg i była mniejsza o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,23 zł/kg niż przed miesiącem. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 2%, a konfekcjonowane o 6% droższe.
 
W końcu kwietnia br. zwiększyła się spadkowa tendencja cen mleka w proszku. W dniach 21–27.04.2014 r. za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 12,29 zł/kg, a zatem o 3% mniej niż tydzień wcześniej. W tym czasie cena pełnego mleka w proszku zmalała o 0,4% do 14,72 zł/kg. Oba rodzaje proszku mlecznego były o 2–8% tańsze niż przed miesiącem, ale o 4,5–12,0% droższe niż rok wcześniej.
 
Od początku tego roku tendencje spadkowe wykazują także ceny serów podpuszczkowych dojrzewających. W czwartym tygodniu kwietnia br. ser Edamski sprzedawano je po 15,55 zł/kg, a ser Gouda po 14,96 zł/kg, odpowiednio o 0,2% i o 1,4% taniej niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca ser Edamski był tańszy o 0,3%, a Gouda o 4,4%. Omawiane gatunki serów były o 7–13% droższe niż przed rokiem.
 
W marcu 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 150,31 zł/hl, a więc była o niecały 1% niższa niż w lutym br., ale o niemal 20% wyższa niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) od początku 2014 r. notowana jest zniżka cen masła. Za tłuszcz ten 25 kwietnia br. przeciętnie otrzymywano 4.863 USD/t, czyli o 1% mniej niż dwa tygodnie wcześniej i przed miesiącem.
 
Od lutego br. spada również cena mleka w proszku. W końcu kwietnia br. średnia cena pełnego mleka w proszku wynosiła 4.888 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku 4.125 USD/t. Było to mniej o 0,5–2,9% niż na początku kwietnia i o 2–6% niż miesiąc wcześniej. Masło było tańsze niż przed rokiem o 6,5%, OMP o 3%, podczas gdy PMP o 2% droższe.
 
Na giełdzie w Chicago 2 maja br. za masło płacono 4.575 USD/t, czyli więcej o 9% niż przed tygodniem i o 5% niż przed miesiącem. W tym samym czasie cena odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 4.288 USD/t, tj. niższym o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Jednak w porównaniu do notowań sprzed roku na giełdzie w Chicago OMP było droższe o 16%, a masło o 26%.


Tagi:
źródło: