Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14–20.03.2022 r. masło w blokach zbywały po 27,38 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 27,26 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 57%, a masła konfekcjonowanego – o 55%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 16,38 zł/kg, czyli więcej o 2% niż tydzień wcześniej i o 6,5% niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 19,59 zł/kg i była niższa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,5% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 54%, a PMP – o 47,5%.
Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,05 zł/kg względem 20,08 zł/kg tydzień wcześniej i 20,44 zł/kg przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 20,15 zł/kg i była niższa o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 42%, a ser Gouda – o 38%.
Wzrost cen OMP i sera Cheddar na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 15 marca 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w odniesieniu do poprzedniego notowania uległ obniżeniu o 0,9%. W czasie sesji sprzedano 23,3 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 15 marca 2022 r. za masło płacono 6 958 USD/t, czyli o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu (z 1.03.br.), ale więcej o 4% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 6 412 USD/t, a więc wyższym o 0,3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 4 545 USD/t, tj. więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 596 USD/t i była niższa o 3% niż dwa tygodnie wcześniej, ale wyższa o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 51%, OMP – o 36%, masło – o 23%, a PMP – o 13%.