Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.11.2023)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.11.2023)
Ceny zbytu artykuÅ‚ów mleczarskich w Polsce

ZakÅ‚ady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.11.2023 r. sprzedawaÅ‚y masÅ‚o w blokach po 24,36 zÅ‚/kg, a wiÄ™c drożej o 7% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej i 6% niż przed miesiÄ…cem. MasÅ‚o konfekcjonowane zbywano po 27,48 zÅ‚/kg, czyli w cenie wyższej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. Cena masÅ‚a w blokach byÅ‚a mniejsza niż przed rokiem o 24%, a masÅ‚a konfekcjonowanego – o 13%.

Cena zbytu odtÅ‚uszczonego mleka w proszku wyniosÅ‚a 11,69 zÅ‚/kg i byÅ‚a wiÄ™ksza niż tydzieÅ„ i miesiÄ…c wczeÅ›niej odpowiednio o 1,5% i 8%. Za peÅ‚ne mleko w proszku otrzymywano 16,27 zÅ‚/kg, tj. mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale wiÄ™cej o 3% niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. W stosunku do notowaÅ„ sprzed roku proszek mleczny byÅ‚ taÅ„szy o 30–31%.

Po piÄ™ciu tygodniach spadków zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ ceny zbytu sera edamskiego. W dniach 13–19.11.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,42 zÅ‚/kg, a zatem drożej o 3% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, ale taniej o 2% niż przed miesiÄ…cem. Za ser Gouda pÅ‚acono 21,59 zÅ‚/kg, czyli mniej o 1% niż tydzieÅ„ oraz miesiÄ…c wczeÅ›niej. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski byÅ‚ taÅ„szy o 18%, a ser Gouda – o 16%.

Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych

Na aukcji, która odbyÅ‚a siÄ™ 21 listopada 2023 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, pozostaÅ‚ na tym samym poziomie co w poprzednim notowaniu. W czasie sesji sprzedano 34 tys. ton artykuÅ‚ów mleczarskich. Na GDT 21 listopada 2023 r. za masÅ‚o pÅ‚acono 4 833 USD/t, tj. o 1% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiÄ…cem. Cena sera Cheddar wyniosÅ‚a 3 637 USD/t i byÅ‚a niższa o 10% od notowanej dwa tygodnie wczeÅ›niej i o 6% niż przed miesiÄ…cem. Za odtÅ‚uszczone mleko w proszku otrzymywano 2 622 USD/t, czyli mniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiÄ…cem. Cena peÅ‚nego mleka w proszku wyniosÅ‚a 3 027 USD/t i byÅ‚a wyższa o 2% niż 07.11.2023, ale niższa o 1% niż przed miesiÄ…cem. W porównaniu z cenami sprzed roku masÅ‚o byÅ‚o na podobnym poziomie, natomiast ser Cheddar byÅ‚ taÅ„szy o 23%, OMP – o 14%, a PMP – o 11%.

Na gieÅ‚dzie w Chicago w notowaniu z 17 listopada 2023 r. cena masÅ‚a uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ na poziomie 5 490 USD/t, czyli niższym o 4% niż przed tygodniem i o 26% niż miesiÄ…c wczeÅ›niej. W porównaniu z cenami sprzed roku masÅ‚o byÅ‚o o 11% taÅ„sze. Cena odtÅ‚uszczonego mleka w proszku wyniosÅ‚a 2 624 USD/t i byÅ‚a na takim samym poziomie co tydzieÅ„ wczeÅ›niej i niższa o 0,4% niż przed miesiÄ…cem. Za peÅ‚ne mleko w proszku, uzyskiwano 4 354 USD/t, a wiÄ™c mniej o 2% niż przed tygodniem i tyle samo co przed miesiÄ…cem. W stosunku do notowaÅ„ sprzed roku OMP byÅ‚o taÅ„sze o 17%, a PMP – o 19%. Cena sera Cheddar w obrÄ™bie tygodnia utrzymaÅ‚a siÄ™ na poziomie 3 527 USD/t. Notowany poziom cen byÅ‚ niższy o 10,5% niż przed miesiÄ…cem i o 28% niż rok wczeÅ›niej.


Tagi:
źródło: