Zakłady mleczarskie monitorowane w obrebie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.08.2018 r. ten rodzaj tłuszczu mlecznego zbywały po 21,87 zł/kg, a więc o 2% drożej niż tydzień wcześniej. Był to jednak poziom o 4% niższy niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 23,91 zł/kg i była o 2% większa niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% mniejsza niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane było tańsze o 5%, a masło w blokach – o 10%.
W trzecim tygodniu sierpnia 2018 r. zwiększyły się ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Krajowi producenci za ten artykuł otrzymywali 5,86 zł/kg, a zatem o 0,4% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% mniej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 11,84 zł/kg. Była ona niższa o 0,4% niż w poprzednim notowaniu i o 0,02 zł/kg niż miesiąc wcześniej. OMP było tańsze niż przed rokiem o 20%, a PMP – o 10%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 21 sierpnia 2018 r. zaobserwowano spadek cen większości oferowanych produktów mleczarskich. Za masło uzyskiwano 4 392 USD/t, czyli mniej o 8,5% niż w poprzednim notowaniu i o 11% niż przed miesiącem. Ser Cheddar zbywano po 3 484 USD/t, tj. taniej o 5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 3% niż przed miesiącem.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 1 951 USD/t, a więc o 1% mniej niż na początku sierpnia br. Był to jednak poziom podobny do notowanego miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 2 883 USD/t i była o około 3% niższa od uzyskanej na poprzedniej aukcji i niż w połowie lipca br. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było tańsze o 23%, ser Cheddar – o 13%, PMP – o 8%, a OMP – o 1%.