Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.03.2023 r. zbywały masło w blokach po 22,28 zł/kg, a więc drożej o 1% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 23,72 zł/kg, a zatem to więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 7,5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 19%, a masła konfekcjonowanego – o 13%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 12,46 zł/kg i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej, ale wyższa o 1% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 17,18 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 24%, a PMP – o 12%. Od połowy lutego br. trwa zwyżkowy trend cen zbytu monitorowanych gatunków serów.
W dniach 13–19.03.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 24,81 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 24,75 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 24%, a ser Gouda – o 23%.