Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.02.2023 r. zbywały masło w blokach po 22,44 zł/kg, a więc drożej o 5% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 6% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 22,08 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w po-przednim tygodniu, ale o 7% taniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 11,5%, a masła konfekcjonowanego – o 15%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 12,31 zł/kg i była wyższa o 6% niż tydzień wcześniej, ale niższa o 5,5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 17,70 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 10,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 20%, a PMP – o 10%.
W dniach 13–19.02.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 23,16 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień wcześniej, ale taniej o 7% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 23,49 zł/kg, tj. mniej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 13%, a ser Gouda – o 14,5%.
Ceny produktów mlecznych na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 17 lutego 2023 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 236 USD/t, a zatem niższym o 2% niż przed tygodniem, ale wyższym o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 12% tańsze. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 789 USD/t i była wyższa o 4% niż tydzień wcześniej, ale niższa o 5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku, tak jak przed tygodniem, uzyskiwano 4 784 USD/t, czyli mniej o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 32%, a PMP – o 4%. Cena sera Cheddar w obrębie tygodnia wzrosła o 1% do 4 145 USD/t. Notowany poziom cen był o 2% większy niż przed miesiącem, ale o 5% niższy niż rok wcześniej.