Na rynku krajowym przeważają spadki cen monitorowanych produktów mleczarskich. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19–25.05.2014 r. masło w blokach średnio skupowano po 13,96 zł/kg, a masło konfekcjonowane po 15,60 zł/kg, a więc o 0,04–0,09 zł/kg taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie wymienione rodzaje masła kosztowały o 3% mniej niż miesiąc wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego była zbliżona do notowanej rok wcześniej, a masła w blokach o 9% niższa.
W analizowanym okresie krajowi producenci za ser Gouda przeciętnie otrzymywali 13,77 zł/kg, a za Edam – 14,43 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 7–8% niż przed miesiącem. Ser Gouda był tańszy niż rok wcześniej o 2%, podczas gdy Edam o 5% droższy.
W dniach 19–25.05.2014 r. cena odtłuszczonego mleka w proszku średnio wynosiła 11,28 zł/kg i była mniejsza o 2% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 14,59 zł/kg, tj. o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP było tańsze o 10,5%, a PMP o 9% droższe.
W kwietniu 2014 r. przeciętna cena skupu mleka według GUS wyniosła 145,47 zł/hl, co oznacza 3,2% spadek w obrębie miesiąca, ale o ponad 15% wzrost w skali roku.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) notowany jest zniżkowy trend cen masła oraz mleka w proszku. Za masło 23 maja br. średnio płacono 4.638 USD/t, czyli mniej o ponad 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem.
W porównaniu do cen sprzed roku tłuszcz ten potaniał o 9%. Cena pełnego mleka w proszku wynosiła 4.600 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku 3.888 USD/t. Był to mniej o 4–6% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż w końcu kwietnia br. W ciągu roku cena mleka w proszku była o 2–3% niższa.
Na giełdzie w Chicago od początku kwietnia br. utrzymuje się obniżka cen OMP. W dniu 23 maja br. za proszek ten otrzymywano 4.081 USD/t, a zatem było taniej o 1% niż przed tygodniem i o 6% niż przed miesiącem. Tendencję wzrostową nadal wykazują ceny masła.
W trzeciej dekadzie maja 2014 roku cena tego tłuszczu ukształtowała się w granicach 4.806 USD/t, tj. większych o 1% niż tydzień wcześniej i o 14% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku na giełdzie w Chicago OMP było droższe o 9%, a masło o 41%.