Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.06.2017)

Poprawa koniunktury na światowym rynku mleka przyczynia się do wzrostu cen zbytu krajowych produktów mleczarskich. Rekordowo wysoki poziom osiągają ceny masła. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.06.2017)
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12–18 czerwca 2017 r. za masło w blokach otrzymywano 20,01 zł/kg, a więc więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż przed miesiącem.
 
Masło konfekcjonowane zbywano po 20,56 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 8% niż w porównywalnym okresie maja br. W odniesieniu do cen sprzed roku masło konfekcjonowane kosztowało więcej o 65%, a masło w blokach – o 84%.
 
Krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła poziom 7,79 zł/kg, a zatem wyższy o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku producenci uzyskiwali 11,87 zł/kg, tj. o 3% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,4% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 9%, a PMP – o 45%.
 
Ser Gouda zakłady mleczarskie zbywały po 14,15 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, a ser Edamski – o 2% do 14,34 zł/kg. Sery były również droższe o 7% niż miesiąc wcześniej i o 38–41% niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła (od sierpnia ub.r.). Na aukcji, która odbyła się 20 czerwca 2017 r. za tłuszcz ten płacono 5 768 USD/t, tj. więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Od połowy kwietnia br. wzrostową tendencję wykazują ceny OMP. 20 czerwca br. proszek ten zbywano po 2 218 USD/t, a zatem drożej o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. Od początku czerwca br. tanieje natomiast PMP. Jego cena podczas ostatniej aukcji ukształtowała się na poziomie 3 042 USD/t, czyli o 3% niższym niż na początku czerwca br. i o 8% niższym niż w połowie maja br.
 
Przerwany został również zwyżkowy trend cen sera Cheddar. Za 1 tonę tego rodzaju sera dojrzewającego 20 czerwca br. otrzymywano 4 121 USD, o 4% mniej niż dwa tygodnie wcześniej, ale o 11% więcej niż przed miesiącem. W końcu czerwca br. masło było 2 razy droższe niż przed rokiem, ser Cheddar – o 43%, PMP – o 44%, a OMP – o 17%.


Tagi:
źródło: