Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12–18.02.2024 r. zbywały masło w blokach po 23,09 zł/kg, a więc drożej o 0,05 zł niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 2% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 23,88 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 7% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była większa niż przed rokiem o 3%, a masła konfekcjonowanego o 8%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,22 zł/kg i była niższa o 3,3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 15,91 zł/kg, a zatem mniej o 1,9% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku proszek mleczny był tańszy odpowiednio o 9% i 10%.
W dniach 12–18.02.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,14 zł/kg, tj. taniej o 1,4% niż w poprzednim tygodniu i na podobnym poziomie jak miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 21,21 zł/kg, a zatem mniej o 0,8% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż w połowie stycznia 2024 r. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 11%, a ser Gouda – o 10%.