Rynek produktów mleczarskich w Polsce (17.07.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 11 do 17 lipca 2016 roku.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (17.07.2016)

Ceny skupu mleka w Polsce

 
W Polsce w czerwcu 2016 r. (według GUS) za mleko w skupie producenci otrzymywali 99,97 zł/hl, a więc mniej o 0,2% niż w poprzednim miesiącu i o 9% niż w analogicznym okresie 2015 r.
 
Największe ceny za surowiec uzyskiwali dostawcy z woj. podlaskiego – 111,57 zł/hl, czyli o 12% więcej niż średnio w kraju. Najmniej za mleko płacono w woj. łódzkim – 90,23 zł/hl, a zatem było ono tańsze o 8% od przeciętnej krajowej.
 
Krajowe ceny artykułów mleczarskich
 
W dniach 11–17.07.2016 r. w zakładach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW cena masła w blokach wyniosła 13,11 zł/kg, a zatem była wyższa o 5% niż tydzień wcześniej i o 21% niż przed miesiącem.
 
Za 1 kg masła konfekcjonowanego płacono 13,99 zł, tj. więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 12,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było droższe o 11%, a masło konfekcjonowane – o 7%.
 
Krajowe proszkownie za OMP otrzymywały 7,34 zł/kg, a więc więcej o 5,5% niż przed tygodniem i o 2,5% niż przed miesiącem. Krajowa cena OMP była o 2% mniejsza od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR za 100 kg.
 
Pełne mleko w proszku sprzedawano po 8,32 zł/kg, czyli o 7% taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 1,5% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena OMP była
podobna do notowanej przed rokiem, podczas gdy cena PMP – o 13% mniejsza.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade w lipcu 2016 r. zaobserwowano zniżkę cen masła. Na aukcji, która odbyła się 19 lipca br. cena tego produktu wyniosła 2 687 USD/t i była mniejsza o 5% niż w poprzednim notowaniu (z 5.07.br.) i o 8% niż miesiąc wcześniej.
 
W drugiej połowie lipca za odtłuszczone mleko w proszku płacono 1 927 USD/t, tj. taniej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej, a za pełne mleko w proszku 2 079 USD/t, a zatem to drożej o 1%. OMP było kosztowało więcej niż przed miesiącem o 1%, a PMP – o 2% mniej.
 
Cena sera Cheddar ukształtowała się w granicy 2 886 USD/t i była o 1% niższa niż w poprzednim notowaniu, ale podobna do poziomu odnotowanego w połowie czerwca br. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 9%, ser Cheddar – o 10%, a mleko w proszku – o 13%.
 
W USA ceny monitorowanych produktów mleczarskich wykazują trend zwyżkowy. Na giełdzie w Chicago 15 lipca 2016 r. cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 1 984 USD/t, tj. wyższa o 2% niż w poprzednim notowaniu (z 8.07.br.) i o 8% niż przed miesiącem.
 
Ser Cheddar zbywano po 3 666 USD/t, a więc drożej o 2% niż w drugim tygodniu lipca br. i o 10% niż w analogicznym czasie czerwca br. Za masło płacono 5 115 USD/t, a zatem o 2% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. Na rynku amerykańskim ceny masła w stosunku do notowań sprzed roku były wyższe o 26%, OMP – o 7%, a sera Cheddar – o 3%.


Tagi:
źródło: