Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 11–17.02.2024 r. zbywały masło w blokach po 23,85 zł/kg, tj. o 0,41 zł taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% drożej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 24,94 zł/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 7%, a masła konfekcjonowanego o 5%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,25 zł/kg i była większa o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 0,3% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 16,30 zł/kg, tj. mniej o 0,3% niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 2,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku proszek mleczny był tańszy odpowiednio o 10% i 5%.
W dniach 11–17.02.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,32 zł/kg, a więc o 0,03 zł drożej niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 21,60 zł/kg, czyli więcej o 1,1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 17%, a ser Gouda – o 12%.