Od początku 2014 r. notowany jest spadkowy trend cen masła w blokach. W dniach 17– 23.02.2014 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za ten rodzaj tłuszczu wytwórcy średnio otrzymywali 14,71 zł/kg, czyli mniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż miesiąc wcześniej.
W omawianym okresie cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 16,78 zł/kg i była zbliżona do notowanej przed tygodniem, ale o 5% mniejsza niż w porównywalnym okresie stycznia. Jednocześnie masło kosztowało o 14–16% więcej niż przed rokiem.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku w dniach 17–23.02.2014 r. ukształtowała się na w granicach 13,50 zł/kg i była większa o 0,3% od ceny notowanej w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem.
Za pełne mleko w proszku płacono 15,36 zł/kg, a zatem to o blisko 1% taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Ceny proszku mlecznego były wyższe niż w porównywalnym okresie 2013 r. o 25%.
W styczniu 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 153,65 zł/hl, a więc to o 0,2% mniej niż w grudniu 2013 r., ale o 24% więcej niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
W USA od połowy stycznia 2014 r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku nie ulegały istotnym zmianom. Na giełdzie w Chicago 21 lutego 2014 roku za proszek ten otrzymywano 4.569 USD/t, tj. mniej więcej tyle co tydzień i miesiąc wcześniej. Jednocześnie OMP było o 37% droższe niż przed rokiem.
W dniu 21 lutego br. po trzech tygodniach spadków, giełdowa cena masła ukształtowała się na poziomie 3.935 USD/t i była o 1% większa niż tydzień wcześniej, ale o 6% mniejsza niż w porównywalnym okresie stycznia. W obrębie roku masło zdrożało o 12%.
U głównych unijnych producentów artykułów mleczarskich, czyli w Niemczech, Francji i Holandii w dniach 16-19.02.2014 r. za odtłuszczone mleko w proszku trzeba było zapłacić 3,30–3,35 EUR/kg, a za pełne mleko w proszku 3,77–3,83 EUR/kg, na poziomie z poprzedniego notowania.
Tym samym na rynku niemieckim i francuskim odnotowano kolejny spadek cen masła. W dniach 16-19.02.br. za produkt ten w omawianych krajach płacono 3,60-3,73 EUR/kg, o 1-2% mniej niż tydzień wcześniej. W Holandii cena masła pozostała niezmienna i wynosiła 3,52 EUR/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku w monitorowanych krajach UE masło kosztowało więcej o 7– 1%, a mleko w proszku o 24–29%.