Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W drugim tygodniu marca 2020 r. na rynku krajowym minimalnie zwiększyły się ceny zbytu masła w blokach, przy jednoczesnym spadku cen masła konfekcjonowanego. W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 9–15.03.2020 r. za masło w blokach w kraju uzyskiwano 14,45 zł/kg, a więc o 0,03 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 3% mniej niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 16,46 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 20%, a masło konfekcjonowane – o 12%.
Za odtłuszczone mleko w proszku w drugim tygodniu marca 2020 r. płacono 10,80 zł/kg, a więc mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,64 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. OMP było droższe niż przed rokiem o 39%, a PMP – o 7%.
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,77 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w pierwszym tygodniu marca 2020 r., ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,73 zł/kg i była niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 7%, a ser Gouda – o 3,5%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) ceny masła od początku 2020 r. utrzymują się w granicy sporo mniejszej niż w roku 2019. W notowaniu z 13 marca 2020 r. za masło uzyskiwano 3 938 USD/t, tj. więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu, ale mniej o 2% niż przed miesiącem. Jednocześnie ograniczone zapotrzebowanie na OMP, przede wszystkim ze strony Chin, w wyniku rozprzestrzeniania się koronawirusa, wpływa na obniżkę cen tego asortymentu. Za 1 tonę odtłuszczonego mleka w proszku płacono 2 763 USD, a zatem mniej o 0,5% niż przed dwoma tygodniami i o 5% niż miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 338 USD/t, czyli drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale taniej o 1,5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena masła w portach Europy Zachodniej była niższa o 17%, podczas gdy cena OMP była wyższa o 24%, a PMP – o 2%.
W Oceanii w drugim tygodniu marca 2020 r. zwiększyły się ceny masła. W notowaniu z 13 marca 2020 r. cena masła wyniosła 4 213 USD/t i była wyższa o 3% niż w poprzednim notowaniu (z 28.02.2020 r.), ale niższa o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie spadkom uległy ceny mleka w proszku. Za OMP uzyskiwano 2 788 USD/t, czyli mniej o 8% niż przed dwoma tygodniami i o 7% niż miesiąc wcześniej. PMP zbywano po 2 950 USD/t, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż przed miesiącem. W drugim tygodniu marca 2020 r. za ser Cheddar płacono 4 275 USD/t, czyli mniej o 6% niż dwa tygodnie wcześniej i o 1% niż w połowie lutego 2020 r. W Oceanii, w porównaniu z tym samym czasem 2019 r., ceny sera Cheddar były wyższe o 8%, a OMP – o 4%, podczas gdy ceny masła i PMP były odpowiednio o 10% i 8% niższe.