Utrzymuje się wzrostowy trend cen masła

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 8 do 14 maja 2017 roku.

Utrzymuje się wzrostowy trend cen masła
Ceny skupu mleka w Polsce
 
W kwietniu 2017 r. producenci za surowiec otrzymywali 130,93 zł/hl (według GUS, bez VAT), a więc o 0,4% mniej niż w marcu br., ale o 27% więcej niż w kwietniu 2016 r., kiedy za mleko płacono 102,35 zł/hl.
 
Najwyższe ceny za surowiec płacono w woj. podlaskim – 137,63 zł/hl, czyli o 5% więcej niż średnio w kraju, a najniższe w woj. małopolskim – 119,35 zł/hl, a więc o 9% mniej niż średnio w kraju.
 
Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym od początku marca 2017 r. utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 8–14 maja 2017 r. za masło w blokach, podobnie jak tydzień wcześniej, otrzymywano 17,55 zł/kg. Produkt ten był droższy o 2% niż przed miesiącem i o 75% niż w porównywalnym okresie maja 2016 r.
 
Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 18,98 zł/kg i była wyższa o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem oraz o 65% niż rok wcześniej.
 
Po zwyżce w drugiej połowie 2016 r., ceny mleka w proszku od początku 2017 r. ulegają spadkom. W drugim tygodniu maja br. za odtłuszczone mleko w proszku w kraju płacono 7,36 zł/kg, tj. mniej o 0,4% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
 
Pełne mleko w proszku zbywano po 11,50 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 5%, a PMP – o 37%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade wzrostowa tendencja cen masła utrzymuje się od sierpnia 2016 r. Na aukcji, która odbyła się 16 maja 2017 r. za tłuszcz ten płacono 5 479 USD/t, a zatem o 12% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem.
 
Od połowy kwietnia br. ponownie zwiększają się też ceny sera Cheddar. Za 1 tonę tego produktu 16 maja br. uzyskiwano 3 726 USD, a więc więcej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 8% niż przed miesiącem.
 
PMP drożeje od połowy marca 2017 r. W połowie maja cena tego proszku ukształtowała się w granicy 3 312 USD/t, czyli wyższej o 2% niż na poprzedniej aukcji i o 11% niż przed miesiącem. W tym czasie OMP zbywano po 1 998 USD/t, o blisko 1% drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% taniej niż w połowie kwietnia br. Masło było 2 razy droższe niż przed rokiem, ser Cheddar – o 38%, OMP – o 21%, a PMP – o 47%.


Tagi:
źródło: