Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 7–13.02.2022 r. masło w blokach sprzedawały po 25,33 zł/kg, a wiec taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 25,90 zł/kg, a więc o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 66%, a masła konfekcjonowanego – o 57%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 15,11 zł/kg i była większa o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 19,09 zł/kg, tj. więcej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 53%, a PMP – o 54%.
Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 11 lutego 2022 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 6 074 USD/t, czyli wyższym o 10% niż przed tygodniem i o 1% niż miesiąc wcześniej.
W porównaniu z cenami sprzed roku masło było prawie dwukrotnie droższe. Cena odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła 4 024 USD/t i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 983 USD/t i była niższa o 2% niż przed tygodniem, ale o 10% większa niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 60%, a PMP – o 38%.
Za ser Cheddar płacono 4 205 USD/t, a więc więcej o 0,4% niż tydzień wcześniej, ale mniej o 1% niż przed miesiącem. W porównianiu do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 22,5% droższy.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com