Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W dniach 6-12.11.2017 r. w zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za masło w blokach płacono 22,58 zł/kg, a więc o 3% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 6% mniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 23,53 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 13% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło było droższe o 24-29%.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 6,64 zł/kg, a zatem mniej o 0,4% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku zbywano po 13,03 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP kosztowało mniej o 17%, podczas gdy PMP – o 19% więcej.
W dniach 6–12.11.2017 r. zakłady mleczarskie za ser Gouda uzyskiwały 14,38 zł/kg, a za ser Edamski – 14,45 zł/kg, w obu przypadkach mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i odpowiednio o 4% oraz 0,4% niż miesiąc wcześniej. Ceny zbytu wymienionych gatunków serów dojrzewających były o 3–5% niższe niż w analogicznym tygodniu listopada 2016 r.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na rynku Unii Europejskiej w drugim tygodniu listopada 2017 r. za masło producenci otrzymywali 5,30 EUR/kg, czyli o 4% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 14% mniej niż miesiąc wcześniej. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 1,51 EUR/kg, a więc taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Unijna cena OMP była niższa o 11,4% od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg. Za 1 kg pełnego mleka w proszku płacono 2,77 EUR, czyli mniej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż miesiąc wcześniej.
Cena sera Cheddar wyniosła 3,37 EUR/kg i była niższa o 0,3% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku masło na rynku unijnym było droższe o 30%, a ser Cheddar – o 7%. Jednocześnie cena OMP zmniejszyła się o 25%, podczas gdy cena PMP była zbliżona do notowanej przed rokiem.
Na giełdzie w Chicago w drugim tygodniu listopada 2017 r. zwiększyły się ceny masła, a mleka w proszku i sera Cheddar uległy spadkowi. 10 listopada 2017 r. za masło uzyskiwano 4 971 USD/t - 4 275 EUR/t, tj. o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 5% mniej niż przed miesiącem. Masło było o 12% droższe niż rok wcześniej.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 1 692 USD/t - 1 455 EUR/t i była niższa o 0,3% niż przed tygodniem i o 7% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP potaniało o 17%.
W drugim tygodniu listopada br. za 1 tonę sera Cheddar płacono 3 770 USD - 3 242 EUR, a zatem o 0,3% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 1% więcej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Cheddar był o 9% tańszy.