Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 6–12.02.2023 r. zbywały masło w blokach po 21,44 zł/kg,czyli taniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 21,46 zł/kg, a zatem w cenie mniejszej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 14% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 15%, a masła konfekcjonowanego – o 17%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,57 zł/kg i była mniejsza o 10% niż tydzień wcześniej i o 16% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 17,86 zł/kg, tj. o 5% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 15% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 23%, a PMP – o 6%.
W dniach 6–12.02.2023 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 22,61 zł/kg, a więc taniej o 8% niż w poprzednim tygodniu i o 12% niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 23,61 zł/kg, czyli o 2% mniej niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 12%, a ser Gouda – o 17%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 10 lutego 2023 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 5 319 USD/t,tj. wyższym o 2% niż przed tygodniem, ale niższym o 0,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było tańsze o 12%. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 690 USD/t i była większa o 0,4% niż tydzień wcześniej, ale mniejsza o 10% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 4 784 USD/t, czyli mniej o 1% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 33%, a PMP – o 4%. Cena sera Cheddar w ciągu tygodnia uległa obniżeniu o 6 USD/t do 4 106 USD/t. Notowany poziom cen był niższy o 7% niż przed miesiącem i o 2% niż rok wcześniej.