Na krajowym rynku mleka od początku 2014 r. utrzymuje się przewaga podaży nad popytem, w rezultacie ceny produktów mleczarskich ulegają spadkom. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12–18.05.2014 r. za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie w kraju płacono 11,47 zł/kg, a więc o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu.
W tym czasie pełne mleko w proszku staniało o 2% do 14,43 zł/kg. PMP kosztowało mniej niż miesiąc wcześniej o 2%, a OMP o 9%. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP było tańsze o 9%, a PMP o 7% droższe.
W omawianym czasie ceny sera Gouda ukształtowały się w granicy 13,95 zł/kg, a sera Edamskiego – 14,59 zł/kg, czyli to mniej o 1–2% niż tydzień wcześniej i o 6–8% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda była o 1% niższa niż przed rokiem, a Edamskiego o 5% większa.
W połowie maja br. krajowi producenci za masło konfekcjonowane średnio otrzymywali 15,69 zł/kg, a zatem o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena masła w blokach, w porównaniu do poprzedniego tygodnia, nie zmieniła się zbytnio i wynosiła 14,00 zł/kg.
Oba rodzaje masła były o 2–5% tańsze niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach kosztowało mniej o 8,5%, a masło konfekcjonowane o 1% więcej.
W kwietniu 2014 r. przeciętna cena skupu mleka według GUS wyniosła 145,47 zł/hl, o 3,2% mniej niż w marcu br., ale o ponad 15% więcej niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade od marca br. notowane są spadki cen masła oraz mleka w proszku. W dniu 20 maja br. giełdowa cena masła ukształtowała się na w granicy 3.667 USD/t, tj. niższym o 6% niż przed dwoma tygodniami i o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami z analogicznego okresu 2013 r. tłuszcz ten staniał o 5%.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła przeciętnie 3.733 USD/t i była mniejsza o 4% niż w poprzednim notowaniu (z 6 maja 2014 r.) oraz o 6% niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 3.877 USD/t, czyli mniej o 1% niż na początku maja i o 3% niż w połowie kwietnia. W odniesieniu do wysokich cen sprzed roku OMP było tańsze o 12%, a PMP o 18%.
Ceny podstawowych produktów mleczarskich ulegają spadkom także w UE. W monitorowanych krajach UE, czyli w Niemczech, Francji i Holandii w dniach 11–14.05.2014 r. OMP przeciętnie zbywano po 2,77–2,91 EUR/kg, a PMP po 3,20–3,45 EUR/kg. Na rynku niemieckim i holenderskim mleko w proszku, w obrębie tygodnia, potaniało o około 1%. We Francji cena OMP zwiększyła się o 2%, podczas gdy PMP pozostała niezmienna. W porównaniu do notowań sprzed roku proszek mleczny był tańszy o 6–14%.
W połowie maja br. w Holandii i w Niemczech ceny masła kształtowały się w obrębie 3,39– 3,40 EUR/kg, a więc były o 1% mniejsze niż tydzień wcześniej. Na rynku francuskim za tłuszcz ten, podobnie jak w poprzednim notowaniu, otrzymywano średnio 3,55 EUR/kg. Za masło na omawianych rynkach płacono o 15–18% mniej niż przed rokiem.