Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.10.2017)

Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu września 2017 r. zmniejszyły się ceny masła w blokach i mleka w proszku. Wzrosły natomiast ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Gouda i Edamski oraz masła konfekcjonowanego. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (1.10.2017)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 25.09 – 1.10.2017 r. cena masła w blokach wyniosła 24,94 zł/kg i była niższa o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 27,34 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż na przełomie sierpnia i września br. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane kosztowało więcej o 55%, a masło w blokach – o 53%.
 
Krajowe ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku, w stosunku do poprzedniego tygodnia, zmalały o 1%. W efekcie producenci za ten rodzaj proszku mlecznego otrzymywali 7,24 zł/kg. OMP było tańsze o 2% niż miesiąc wcześniej i o 6% niż przed rokiem. Za pełne mleko w proszku płacono 13,21 zł/kg, tj. o 0,2% mniej niż przed tygodniem. Jednocześnie cena PMP była wyższa o 4% niż przed miesiącem i o 35% niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.
 
Ceny sera Gouda i sera Edamskiego były o 1% wyższe niż w poprzednim tygodniu i wyniosły odpowiednio 14,70 zł/kg i 14,77 zł/kg. Za ser Gouda płacono o 1% więcej niż przed miesiącem, a za ser Edamski – o 2%. Oba gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były o 5–7% droższe niż rok wcześniej.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na początku października br. odnotowano spadek cen masła i mleka w proszku. Zwiększyły się natomiast ceny sera Cheddar. Na aukcji, która odbyła się 3 października 2017 r. za masło płacono 5 837 USD/t, a zatem mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu (z 19.09.br.) i o 2% niż miesiąc wcześniej. Cena OMP wyniosła 1 895 USD/t i była niższa o 1% niż na poprzedniej aukcji i o 2,5% niż miesiąc wcześniej. Za PMP uzyskano 3 037 USD/t, tj. mniej o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 2% niż na początku września br. Cena sera Cheddar osiągnęła poziom 4 109 USD/t, czyli o 2% wyższy niż w notowaniu z 19 września br., ale o 0,2% niższy niż przed miesiącem. Wobec cen uzyskiwanych przed rokiem masło było droższe o 50%, ser Cheddar – o 20%, a PMP – o 13%, pod-czas gdy OMP było tańsze o 14%.


Tagi:
źródło: