Według danych uzyskanych z zakładów objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 11-17.11.2013 r. cena masła w blokach przeciętnie wyniosła 16,43 zł/kg i była większa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% od ceny notowanej przed miesiącem.
Za masło konfekcjonowane uzyskiwano 17,44 zł/kg, czyli o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o niecały 1% mniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane było droższe o 17% niż przed rokiem, a masło w blokach o 23%.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku w dniach 11-17.11.2013 r. średnio wynosiła 12,72 zł/kg i była o 0,3% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% mniejsza niż przed miesiącem.
Za pełne mleko w proszku przeciętnie otrzymywano 15,33 zł/kg, a więc więcej o 1% w porównaniu z poprzednim tygodniem i o 0,4% niż przed miesiącem. W ciągu roku cena OMP była wyższa o 18%, a PMP o 30%.
W dniach 11-17.11.2013 r. zakłady mleczarskie za ser Edamski średnio uzyskiwały 15,80 zł/kg, a za Goudę 16,29 zł/kg, w obu przypadkach o prawie 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu do notowań sprzed miesiąca cena sera Edamskiego była o około 1% mniejsza, a Goudy o 1% większa. W ciągu roku oba te gatunki serów podrożały o 15-18%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na giełdzie internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade 19 listopada 2013 roku za masło średnio płacono 3.583 USD/t, a zatem o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu (z 5 listopada 2013 r.), ale o 5% mniej niż przed miesiącem.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku przeciętnie wynosiła 4.583 USD/t i była o około 1% wyższa niż przed dwoma tygodniami i przed miesiącem. Pełne mleko w proszku, w porównaniu z poprzednim notowaniem potaniało o 0,4% do 4.870 USD/t. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP podrożało o 35%, a PMP o 49%.
Na rynkach wewnętrznych głównych unijnych producentów trwałych produktów mleczarskich, czyli w Niemczech, Francji i Holandii w dniach 10-13.11.2013 r. ceny masła, tak jak w poprzednim tygodniu, kształtowały się w zakresie 4,00-4,35 EUR/kg. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano przeciętnie 3,00-3,13 EUR/kg. Ceny OMP w ciągu tygodnia we Francji i w Holandii zwiększyły się o około 1%, a w Niemczech pozostały bez zmian.
W ciągu tygodnia średnie ceny pełnego mleka w proszku wzrosły w Niemczech o 0,3% i w Holandii o 0,5%. Z kolei zmalały we Francji o 0,5% i wyniosły 3,65-3,71 EUR/kg. W porównaniu do notowań sprzed roku w tych krajach cena masła była wyższa o 16-30%, OMP o 9-17%, a PMP o 22-25%.