Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10.12.2017)

Notowane od października 2017 r. ograniczenie globalnego popytu na produkty mleczarskie przyczynia się do obniżki ich cen. Trendy na światowym rynku mleka mają wpływ na kierunki zmian cen głównych eksportowych produktów mleczarskich w Polsce. Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10.12.2017)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4–10 grudnia 2017 r. za masło w blokach uzyskiwały 20,96 zł/kg, a więc mniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 23,44 zł/kg i była niższa o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Pomimo spadków cen, masło w blokach było droższe o 9% niż w porównywalnym okresie 2016 r., a masło konfekcjonowane – o 17,5%.
 
W pierwszym tygodniu grudnia 2017 r. krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku była podobna do uzyskanej w poprzednim notowaniu i wyniosła 6,41 zł/kg. Jednocześnie był to poziom niższy o 3,5% niż miesiąc wcześniej. Krajowa cena OMP była o 10,2% niższa od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg, a cena w Unii Europejskiej – o 12,8% mniejsza.
 
Za pełne mleko w proszku płacono 12,05 zł/kg, a więc mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 7,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku PMP było tańsze o 0,02 zł/kg, a OMP – o 22% - 1,82 zł/kg.
 
Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały średnio po 13,78 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, a ser Gouda – po 13,81 zł/kg, o 0,4% drożej. Ceny wymienionych serów podpuszczkowych dojrzewających były niższe o 4–5% niż miesiąc wcześniej i o 10–12% niż przed rokiem.
 
W Polsce masło w blokach było tańsze niż w Unii Europejskiej o 3,4%, podczas gdy OMP było droższe o 3,0%, ser Edamski – o 5,1%, a ser Gouda – o 1,2%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) 8 grudnia 2017 r. za masło uzyskiwano 5 563 USD/t, czyli mniej o 7,5% niż w poprzednim notowaniu (z 24 listopada 2017 r.) i o 6% niż przed miesiącem. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku od 10 listopada 2017 r. utrzymują się na najniższym w 2017 r. poziomie wynoszącym 1 763 USD/t. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 075 USD/t, a zatem taniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż na początku listopada 2017 r. W stosunku do notowań sprzed roku masło było droższe o 18%, podczas gdy PMP było tańsze – o 5%, a OMP – o 20%.
 
W Oceanii znaczącym obniżkom ulegają ceny masła. W notowaniu z 8 grudnia 2017 r. za ten rodzaj tłuszczu mlecznego otrzymywano 4 850 USD/t, tj. mniej o 11% niż przed dwoma tygodniami i o 15,5% niż w porównywalnym okresie listopada 2017 r. Pomimo notowanego spadku cen masło było o 11% droższe niż przed rokiem.
 
Za OMP płacono 1 763 USD/t, czyli o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. Cena PMP wyniosła 2 838 USD/t i była o 0,4% wyższa niż 24 listopada 2017 r., ale o 2% niższa niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku OMP potaniało o 25%, a PMP – o 13%. Od końca listopada 2017 r. tanieje także ser Cheddar. 8 grudnia 2017 r. za ten gatunek sera podpuszczkowego dojrzewającego płacono 3 763 USD/t, tj. mniej o 5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom o 1% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r.


Tagi:
źródło: