Ceny zbytu artykułów mleczarskich
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4–10 grudnia 2017 r. za masło w blokach uzyskiwały 20,96 zł/kg, a więc mniej o 5% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 23,44 zł/kg i była niższa o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Pomimo spadków cen, masło w blokach było droższe o 9% niż w porównywalnym okresie 2016 r., a masło konfekcjonowane – o 17,5%.
W pierwszym tygodniu grudnia 2017 r. krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku była podobna do uzyskanej w poprzednim notowaniu i wyniosła 6,41 zł/kg. Jednocześnie był to poziom niższy o 3,5% niż miesiąc wcześniej. Krajowa cena OMP była o 10,2% niższa od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg, a cena w Unii Europejskiej – o 12,8% mniejsza.
Za pełne mleko w proszku płacono 12,05 zł/kg, a więc mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 7,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku PMP było tańsze o 0,02 zł/kg, a OMP – o 22% - 1,82 zł/kg.
Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały średnio po 13,78 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, a ser Gouda – po 13,81 zł/kg, o 0,4% drożej. Ceny wymienionych serów podpuszczkowych dojrzewających były niższe o 4–5% niż miesiąc wcześniej i o 10–12% niż przed rokiem.
W Polsce masło w blokach było tańsze niż w Unii Europejskiej o 3,4%, podczas gdy OMP było droższe o 3,0%, ser Edamski – o 5,1%, a ser Gouda – o 1,2%.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) 8 grudnia 2017 r. za masło uzyskiwano 5 563 USD/t, czyli mniej o 7,5% niż w poprzednim notowaniu (z 24 listopada 2017 r.) i o 6% niż przed miesiącem. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku od 10 listopada 2017 r. utrzymują się na najniższym w 2017 r. poziomie wynoszącym 1 763 USD/t. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 075 USD/t, a zatem taniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż na początku listopada 2017 r. W stosunku do notowań sprzed roku masło było droższe o 18%, podczas gdy PMP było tańsze – o 5%, a OMP – o 20%.
W Oceanii znaczącym obniżkom ulegają ceny masła. W notowaniu z 8 grudnia 2017 r. za ten rodzaj tłuszczu mlecznego otrzymywano 4 850 USD/t, tj. mniej o 11% niż przed dwoma tygodniami i o 15,5% niż w porównywalnym okresie listopada 2017 r. Pomimo notowanego spadku cen masło było o 11% droższe niż przed rokiem.
Za OMP płacono 1 763 USD/t, czyli o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. Cena PMP wyniosła 2 838 USD/t i była o 0,4% wyższa niż 24 listopada 2017 r., ale o 2% niższa niż miesiąc wcześniej. W obrębie roku OMP potaniało o 25%, a PMP – o 13%. Od końca listopada 2017 r. tanieje także ser Cheddar. 8 grudnia 2017 r. za ten gatunek sera podpuszczkowego dojrzewającego płacono 3 763 USD/t, tj. mniej o 5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom o 1% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r.