Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4–10.04.2022 r. masło w blokach zbywały po 29,70 zł/kg, a więc drożej o 2,5% niż tydzień wcześniej i o 10,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 31,73 zł/kg, czyli drożej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 17% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 66%, a masła konfekcjonowanego – o 73%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 17,44 zł/kg i była większa o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 9% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 21,38 zł/kg, a więc więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. W sosunku do cen sprzed roku OMP było droższe o 59%, a PMP – o 64%.
Wzrost cen OMP i sera Cheddar na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 5 kwietnia 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, uległ spadkowi o 1%. W czasie sesji sprzedano 21,5 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 5 kwietnia 2022 r. za masło płacono 6 891 USD/t, tj. mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu (z 15.03.br.) i o 3% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 6 472 USD/t, czyli wyższym o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 4 599 USD/t, tj. więcej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 4 532 USD/t i była niższa o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 47%, OMP – o 37%, masło – o 19%, a PMP – o 11%.