Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4–10.03.2024 r. zbywały masło w blokach po 24,26 zł/kg, czyli drożej o 2,8% niż przed tygodniem. Był to poziom cen wyższy o 5% niż przed miesiącem i o 10% niż rok wcześniej. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 25,45 zł/kg, czyli drożej o 2,4% niż w poprzednim tygodniu i o 8% niż miesiąc wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego była większa niż przed rokiem o 9%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,23 zł/kg, tj. o 0,8% więcej niż tydzień wcześniej. Była ona niższa o 3% niż przed miesiącem oraz o 12% niż rok wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 16,35 zł/kg, a więc więcej o 1,1% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku PMP było o 4% tańsze.
W dniach 04–10.03.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,29 zł/kg, a więc drożej o 0,27 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 21,36 zł/kg, czyli mniej o 0,2% niż tydzień wcześniej i na zbliżonym poziomie jak przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 15%, a ser Gouda o 11%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 5 marca 2024 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w odniesieniu do poprzedniego notowania, spadł o 2,3%. W czasie sesji sprzedano około 21,2 tys. ton artykułów mleczarskich.
Na GDT 5 marca 2024 r. za masło płacono 6 461 USD/t, czyli mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 277 USD/t, tj. o 3% wyższym niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% niższym niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 640 USD/t, a więc mniej o 5% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 286 USD/t i była niższa o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło i PMP były droższe, odpowiednio o 32% i 0,3%, ser Cheddar był tańszy o 5%, a OMP – o 4%.