Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10-16.03.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 10 do 16 marca 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (10-16.03.2014)
Od początku marca 2014 r. notowany jest stopniowy wzrost cen masła w blokach. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 10– 16.03.2014 r. krajowi wytwórcy za tłuszcz ten średnio otrzymywali 14,97 zł/kg, czyli o ponad 1% więcej niż tydzień wcześniej.
 
W tym czasie masło konfekcjonowane potaniało o 0,02 zł/kg do 16,51 zł/kg. Cena masła w blokach była mniejsza o 2% niższa niż przed miesiącem, a masła konfekcjonowanego o 1,5%. W odniesieniu do notowań sprzed roku oba rodzaje masła kosztowały o 13–15%.
 
W połowie marca 2014 roku odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 13,28 zł/kg, a pełne mleko w proszku po 15,36 zł/kg, tj. o 1–2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Mleko w proszku kosztowało również o około 1% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen notowanych przed rokiem ceny mleka w proszku były większe o 23–26%.
 
W lutym 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 151,65 zł/hl, a więc to o 1,3% mniej niż w styczniu br., ale o 22,6% więcej niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade ceny masła od początku roku ulegają zmiennym nastrojom, utrzymując się jednak na wysokim poziomie. Podczas sesji giełdowej z 18 marca 2014 roku cena tego tłuszczu ukształtowała się w granicach 4.534 USD/t, tj. mniej o 4,5% niż przed dwoma tygodniami i o 1% niż przed miesiącem, ale zbliżonym do notowanego przed rokiem.
 
W marcu tego roku odnotowano spadek giełdowych cen mleka w proszku. W połowie tego miesiąca cena odtłuszczonego mleka w proszku średnio wynosiła 4.584 USD/t i była niższa o 2% niż w poprzednim notowaniu (04.03.2014 r.) oraz o 4% niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 4.439 USD/t, czyli mniej o 6% niż na początku marca br. i o 11% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 13%, a PMP o 13% tańsze.
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) od początku bieżącego roku utrzymuje się spadkowa tendencja cen masła. Za tłuszcz ten 14 marca 2014 r. średnio otrzymywano 4.913 USD/t, czyli taniej o 13 USD/t niż dwa tygodnie wcześniej i o 138 USD/t niż przed miesiącem.
 
W ostatnich tygodniach maleją także ceny mleka w proszku. W połowie marca 2014 roku przeciętna cena pełnego mleka w proszku wynosiła 5.088 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku 4.450 USD/t. Było to mniej o 1–3% niż na początku marca i o 1–4% niż miesiąc wcześniej. Masło było droższe niż przed rokiem o 13%, a mleko w proszku o 24–26%.
 
W dniach 9–12.03.2014 r. na rynkach wewnętrznych wiodących producentów trwałych produktów mleczarskich UE, jak w Niemczech, Francji i Holandii średnie ceny masła kształtowały się w obrębie 3,54–3,65 EUR/kg. W porównaniu do notowań sprzed tygodnia cena masła w Niemczech i w Holandii pozostała niezmienna, a we Francji zmalała o 1%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku w tych krajach przeciętnie otrzymywano 3,20–3,27 EUR/kg, a zatem była niższa o 1–2% niż tydzień wcześniej. Ceny pełnego mleka w proszku wynosiły 3,70–3,83 EUR/kg. Na rynku niemieckim i francuskim cena PMP była taka sama jak przed tygodniem, a na rynku holenderskim o 1,5% mniejsza. W odniesieniu do notowań sprzed roku w monitorowanych krajach masło było droższe o 6– 7%, a mleko w proszku o 21–24%.


Tagi:
źródło: