Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 1–7.04.2024 r. zbywały masło w blokach po 23,48 zł/kg, a więc taniej o 2,5% niż przed tygodniem. Był to poziom cen niższy o 3% niż przed miesiącem, ale wyższy o 6% niż rok wcześniej.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 24,79 zł/kg, a więc taniej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego była wyższa niż przed rokiem o 13%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,84 zł/kg i była zbliżona do notowanej przed tygodniem. Była ona niższa o 3% niż przed miesiącem oraz o 10% niż rok wcześniej.
Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 16,45 zł/kg, tj. więcej o 1,7% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku PMP było tańsze o 3%.
W dniach 1–7.04.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 19,30 zł/kg, czyli drożej o 0,22 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale taniej o 5% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 20,85 zł/kg, a zatem więcej o 2,6% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 15%, a ser Gouda o 12%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 2 kwietnia 2024 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 2,8%. W czasie sesji sprzedano ponad 18,7 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 2 kwietnia 2024 r. za masło płacono 6 592 USD/t, a więc więcej o 3% niż w poprzednim notowani i jednocześnie o 2% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 340 USD/t, czyli wyższym o 3,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 1,5% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 550 USD/t, tj. więcej o 1,3% niż w poprzednim notowaniu, ale mniej o 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 246 USD/t i była wyższa o 3% niż dwa tygodnie wcześniej, ale niższa o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło, PMP i ser Cheddar były droższe odpowiednio o 43,5%, 6% oraz 4%, a OMP – o 1% tańsze.