Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 05– 11.05.2014 r. producenci za masło w blokach średnio otrzymywali 14,01 zł/kg, czyli o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Cena masła konfekcjonowanego zmalała o 1% do 15,78 zł/kg.
Ceny wymienionych rodzajów masła były o 2–4% mniejsze niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 6,5%, a masło konfekcjonowane o 2% droższe.
Na początku maja 2014 r. odnotowano spory spadek cen odtłuszczonego mleka w proszku. Za produkt ten przeciętnie w kraju płacono 11,80 zł/kg, tj. o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu. W tym czasie pełne mleko w proszku podrożało o 2% do 14,69 zł/kg. PMP było kosztowało mniej niż miesiąc wcześniej o 1%, a OMP o 8%. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny OMP były niższe o 4%, a PMP o 8% wyższe.
Od początku 2014 r. utrzymuje się zniżkowy trend cen serów podpuszczkowych dojrzewających. W dniach 05–11.05.2014 r. ser Gouda sprzedawano po 14,23 zł/kg, a ser Edamski po 14,80 zł/kg, a więc taniej o około 3% niż w poprzednim tygodniu i o 4–7% niż przed miesiącem. Jednocześnie sery dojrzewające były droższe niż przed rokiem o 2 –8%.
W kwietniu 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 145,47 zł/hl, a zatem to o 3,2% mniej niż w marcu br., ale o ponad 15% więcej niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w pierwszej dekadzie maja 2014 r. odnotowano ponowną obniżkę cen masła. Za tłuszcz ten 9 maja br. przeciętnie płacono 4.750 USD/t, czyli o 2% mniej niż dwa tygodnie wcześniej i o 3% mniej niż przed miesiącem. W ciągu roku masło potaniało o 7%.
Tendencje do spadku wykazują także ceny pełnego mleka w proszku. W dniu 9 maja br. cena tego produktu wynosiła 4.775 USD/t i była o 2% mniejsza niż w końcu kwietnia i o 3% niższa niż miesiąc wcześniej. Po spadku cen w marcu i w kwietniu 2014 roku, za odtłuszczone mleko w proszku, tak jak dwa tygodnie wcześniej, otrzymywano 4.125 USD/t. Było to jednak o 3% mniej niż na początku kwietnia. Proszek mleczny był droższy niż przed rokiem o niemal 1%.
Na rynkach wewnętrznych wiodących producentów trwałych produktów mleczarskich UE, czyli w Niemczech, Francji i Holandii od początku br. przeważają zniżki cen masła i mleka w proszku. W dniach 04–07.05.2014 r. za pełne mleko w proszku średnio płacono 3,22– 3,48 EUR/kg, tj. o 1–5% mniej niż przed tygodniem. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku kształtowały się w obrębie 2,79–2,95 EUR/kg.
Na rynku niemieckim i holenderskim OMP, w ciągu tygodnia, staniało o 1%, a na rynku francuskim jego cena pozostała niezmienna. W porównaniu do notowań sprzed roku proszek mleczny był tańszy o 5–14%. Na początku maja br. w omawianych krajach za masło uzyskiwano przeciętnie 3,42–3,55 EUR/kg, czyli mniej o 1–3% niż tydzień wcześniej i o 15–18% niż w analogicznym okresie 2013 r.