Po utrzymującym się od końca styczna spadku, na początku marca 2014 r. zanotowano wzrost cen masła w blokach. W dniach 03–09.03.2014 r. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za ten tłuszcz średnio otrzymywano 14,77 zł/kg, czyli o blisko 1% więcej niż tydzień wcześniej. W tym samym czasie cena masła konfekcjonowanego zmalała o ponad 1% do 16,53 zł/kg. Masło w blokach kosztowało mniej o 6% niż przed miesiącem, a masło konfekcjonowane o 3%. W odniesieniu do notowań sprzed roku oba rodzaje masła były o 14-15% droższe.
W krajowych zakładach mleczarskich cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła przeciętnie 13,51 zł/kg, a zatem o niemal 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie za pełne mleko w proszku płacono 15,55 zł/kg, tj. o 2% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 1% mniej niż na początku lutego 2014 roku. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ceny proszku mlecznego były większe o 26-27%.
W styczniu 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 153,65 zł/hl, czyli o 0,2% mniej niż w grudniu 2013 r., ale o 24% więcej niż przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
W USA od połowy stycznia 2014 r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku są w miarę stabilne. Na giełdzie w Chicago 7 marca br. za proszek ten uzyskiwano 4.580 USD/t, a więc podobnie jak przed tygodniem i o 0,4% więcej niż miesiąc wcześniej. Na początku marca tego roku w obrocie giełdowym, za masło, tak jak tydzień wcześniej, otrzymywano 4.145 USD/t, co daje wzrost o 3% niż przed miesiącem. W obrębie roku na giełdzie w Chicago OMP zdrożało o 39%, a masło o 15%.
W monitorowanych krajach UE jak w Niemczech, Francji i Holandii, w dniach 02–05.03.2014 r. ceny masła kształtowały się na poziomie 3,54-3,65 EUR/kg. W ciągu tygodnia cena tłuszczu na rynku niemieckim i holenderskim zwiększyła się o blisko 1%, a na rynku francuskim nie uległa zmianie.
Za odtłuszczone mleko w proszku w Holandii i w Niemczech płacono 3,25–3,30 EUR/kg, czyli było ono o około 1% tańsze niż w przed tygodniem. We Francji za proszek ten, tak jak tydzień wcześniej, uzyskiwano 3,35 EUR/kg.
Na rynku francuskim i holenderskim pełne mleko w proszku w obrębie tygodnia potaniało o 1-3%, do 3,70-3,74 EUR/kg. Na rynku niemieckim jego cena pozostała niezmienna i wynosiła 3,83 EUR/kg. W odniesieniu do cen sprzed roku w tych krajach UE masło było droższe o 7–9%, a mleko w proszku o 23–27%.