W okresie od stycznia do końca lipca bieżącego roku wyprodukowano blisko 222 tysiące ton margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa o obniżonej i niskiej zawartości tłuszczów.
Analizując rynek margaryn na przestrzeni lat 2004-2008 można było zaobserwować tendencję spadkową produkcji tych artykułów z 355 tysięcy ton do poziomu 341 tysięcy ton. Niemniej jednak po roku 2009 zaczęto wytwarzać więcej margaryn, co w 2011 przełożyło się na produkcję na poziomie 397 tysięcy ton.
W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2012 roku, Polska sprowadziła blisko 61 tysięcy ton tego produktu, co w rezultacie oznacza wzrost aż o 80% w porównaniu do roku minionego. Z kolei w tym samym czasie, poza polskie granice zostało wysłane około 75 tysięcy ton margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa o obniżonej i niskiej zawartości tłuszczów, czyli o niemal 10% więcej niż w roku poprzednim.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu