Koncerny cukrownicze zakontraktowały spore ilości surowca, pomimo dużej podaży. Wzrost powierzchni uprawy oraz korzystne warunki pogodowe w okresie wschodów i pierwszej fazy rozwoju roślin w tym roku wskazują, że w kampanii 2014/2015 można spodziewać się produkcji cukru na poziomie 1,8 mln ton.
Według Szajnera technologiczny plon cukru musiałby wynieść 9,5 tony/ha, co odpowiada plonowaniu korzeni ok. 60 t/ha przy standardowej zawartości cukru 16%. Produkcja cukru może być o 400 tys. ton wyższa od kwoty produkcyjnej opiewającej na 1,405 mln ton i zużycia krajowego 1,63 mln ton.
W związku z tym, następuje konieczność wyeksportowania cukru pozakwotowego do krajów trzecich lub zaliczenia go na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016. W 2013 r. wystąpił nieznaczny spadek konsumpcji cukru w gospodarstwach domowych do 14,04 kg/osobę.
Zmniejszenie się spożycia wystąpiło mimo spadku cen detalicznych cukru o 9% do 3,60 zł/kg. Spory wpływ na ograniczenie konsumpcji mają zmiany modelu spożycia, a więc rosnąca konsumpcja artykułów żywnościowych zawierających cukier produkowany w przemyśle spożywczym oraz ograniczenie przetwórstwa domowego.
Jak dodaje Szajner, spadek spożycia nastąpił we wszystkich grupach gospodarstw domowych. Najwięcej tego surowca skonsumowały rodziny rolnicze - 20,3 kg/osobę oraz emeryci i renciści - 19,1 kg/osobę. Najmniejsze spożycie wystąpiło w rodzinach osób pracujących na własny rachunek - 10,4 kg/osobę i pracowniczych - 11,9 kg/osobę.
Mniejsza konsumpcja w gospodarstwach domowych jest rekompensowana rosnącym zużyciem na cele przemysłu spożywczego, a to za sprawą rosnącego eksportu produktów żywnościowych.