Zgodnie z wynikowym szacunkiem GUS z 19 grudnia 2013 r. areał uprawy buraków cukrowych pod zbiory w roku gospodarczym 2013/2014 wyniósł 194,1 tys. ha w stosunku do 212 tys. ha w 2012 r. Jednocześnie niesprzyjające warunki pogodowe we wczesnym okresie wegetacji skutkowały zmniejszeniem plonów w 2013 r. o 6% do 54,6 t/ha. Zbiory buraków cukrowych GUS szacuje na 10,6 mln ton, czyli o 14% mniej od zbiorów w 2012 r.
Jak wynika z danych spółek cukrowniczych, do produkcji tego surowca w roku 2013/2014 zakontraktowano 185,6 tys. ha buraków, a zatem o 3,5% mniej niż w poprzednim roku. Produkcja cukru w Polsce w obecnej kampanii cukrowniczej 2013/2014 (dane za okres od września do listopada 2013 r.) wyniosła łącznie 1,074 mln ton, czyli o około 11% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniej kampanii.
Handel zagraniczny
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w sezonie 2012/2013 z Polski wyeksportowano 534 tys. ton cukru, tj. o 7% mniej niż w sezonie 2011/2012. Wysyłka do krajów Unii Europejskiej wyniosła 367 tys. ton cukru, a do krajów trzecich 167 tys. ton. Głównymi kierunkami eksportu cukru były Niemcy, Słowacja, Izrael, Czechy oraz Litwa.
W roku gospodarczym 2012/2013 import cukru w ujęciu ilościowym osiągnął poziom 184 tys. ton i był o 25% niższy niż w minionym roku gospodarczym. Spoza UE sprowadzono do Polski 141 tys. ton cukru, głównie z Brazylii, Kuby, Sudanu oraz Mozambiku. Równocześnie na rynku unijnym zakupiono 43 tys. ton cukru.
W październiku 2013 r., a zatem w pierwszym miesiącu bieżącego sezonu wysyłka cukru osiągnęła granicę 27 tys. ton i była 35% niższa niż przed rokiem. Z kolei import był o 74% wyższy i ukształtował się na poziomie 10 tys. ton.
Krajowe ceny cukru
W listopadzie 2013 r. ceny zbytu cukru na rynku krajowym uległy dalszemu spadkowi. Przyczyną obniżki cen był sezonowy wzrost podaży cukru z bieżącej kampanii cukrowniczej oraz obniżki cen cukru na giełdach światowych.
Średnia cena zbytu cukru workowanego ukształtowała się w granicach 2,82 zł/kg (z VAT), a więc o 4% taniej niż w październiku 2013 r. Mniejszy spadek odnotowano w porównaniu z cenami cukru paczkowanego.
W analizowanym czasie za cukier ten w zbycie przeciętnie w kraju płacono 2,70 zł/kg (z VAT), czyli o 1,5% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen zbytu notowanych przed rokiem cukier workowany był tańszy o 13%, a cukier paczkowany o 21%.
Ceny cukru na giełdach światowych
W grudniu 2013 r. zanotowano dalsze spadki cen cukru na giełdach światowych. Na londyńskiej giełdzie towarowej LIFFE cukier biały - trzymiesięczny kontrakt terminowy nr 5, notowany był na średnim poziomie 444 USD/t, a ceny cukru surowego na giełdzie Intercontinental Exchange (ICE) w Nowym Jorku - trzymiesięczny kontrakt terminowy nr 5, wynosiły 360 USD/t. W porównaniu do listopada 2013 r. ceny cukru zmalały odpowiednio o 5% oraz o 8%, a w relacji rocznej o 14-15%.
Na obniżkę cen cukru wpłynęła poprawa zaopatrzenia w cukier ze strony Brazylii, przy okresowo mniejszym zapotrzebowaniu na ten produkt. Poza tym na niski poziom cen ma wpływ nadwyżka produkcji cukru na świecie nad spożyciem oraz odbudowa światowych zapasów.