Trzy lata mozolnej pracy przyniosły zamierzony efekt. Brytyjczyk uzyskał najpierw ser z mleka, a następnie wytworzył serwatkę, którą poddał procesowi fermentacji. Wykorzystał w tym celu specjalne drożdże, które umożliwiają zamianę cukru mlecznego w alkohol.
Powstały w ten sposób wyrób pomysłodawca tego niekonwencjonalnego trunku następnie destylował, mieszał, trzykrotnie filtrował i wykańczał.
Dzięki temu rodukcja uzyskanej według powyższego przepisu wódki mogła ruszyć w Wilekiej Brytanii pełną parą. Jest ona butelkowana ręcznie, a w każdej partii wytwarzane jest około 3000 butelek o pojemności 0,7 l i 0,5 l. Trunek cieszy się też dużym uznaniem wśród koneserów. Znajduje się też w menu wielu znanych restauracji w tym kraju.
Butelkę wódki z mleka krowiego można nabyć już za 27,85 GBP, co w przeliczeniu na złotówki daje około 136 PLN.
Wielu ekspertów uważa, że technologia produkcji wódki z mleka krowiego została zapoczątkowana właśnie przez Jasona Barbera, choć niektóry smakosze trunków twierdzą, że znana ona była już w latach '80 na Białorusi, a nawet w Polsce.