Rusza druga transza eksportu pozakwotowego cukru

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 2017/430 (L 66/11) ustalające drugą transzę wywozu pozakwotowego cukru w sezonie 2016/2017.

Rusza druga transza eksportu pozakwotowego cukru
Od kilku sezonów KE zezwala na wywóz pozakwotowego cukru w dwóch transzach: pierwsza obejmuje 650 tys. ton i jest uruchamiana z początkiem sezonu, druga w wysokości 700 tys. ton umożliwia wysyłkę w drugiej części sezonu.
 
Najnowsze prognozy zakładają, że produkcja cukru pozakwotowego w sezonie 2016/2017 wyniesie w UE 4,1 mln ton. Według FAPA/FAMMU, biorąc pod uwagę limit WTO, który dla unijnego eksportu cukru wynosi 1,35 mln ton w skali roku, KE zdecydowała się na uruchomienie drugiej transzy umożliwiającej zbycie nadwyżek produkcyjnych poza granicami UE.
 
Przedmiotem wywozu może być pozakwotowy cukier biały o kodzie CN 1701 99 w ilości 700 tys. ton. Refundacje eksportowe nie są przyznawane. Kontyngent obowiązuje w sezonie 2016/2017.


Tagi:
źródło: