Wraz z początkiem marca trwa nowy sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami.
Zgodnie z przyjętym przez Komisję Europejską rozporządzeniem nr 165/2013 z dnia 23 lutego 2013 roku przyznano następujące stawki:
-
14,88 euro na tonę w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania
-
0,25 euro na tonę i na dzień w odniesieniu do przechowywania objętego umową.
Jak informuje FAMU/FAPA, przechowywanie masła objętego umową obowiązuje od dnia 1 marca do 15 sierpnia 2013 roku. Natomiast wyprowadzenie masła ze składu może mięc miejsce dopiero po 16 sierpnia 2013 roku.
Do 3 marca bieżącego roku do unijnych przechowalni wprowadzono łącznie 4,8 tys. ton masła. Jest to mniej o 56,3% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.
Największe zainteresowanie programem PSA wykazały w tym czasie następujące kraje Wspólnoty:
Dla porównania, w pierwszym tygodniu obowiązywania prywatnego przechowalnictwa masła w 2012 roku w unijnych magazynach umieszczono 11,05 tys. ton tego tłuszczu, natomiast w całym okresie funkcjonowania PSA – ponad 133 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl