Różnice pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem

Według ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW istnieje wiele różnic między ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem.

Różnice pomiędzy ekologicznym i nieekologicznym mlekiem i mięsem
Kolejna ważną różnica w profilu kwasów tłuszczowych jest zmniejszenie kwasu mirystynowego i palmitynowego w ekologicznym mięsie, a także niższym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3 w mleku ekologicznym oraz wyższe stężenie witaminy E, karotenoidów i o 40% większą zawartość CLA. Badania wykazały, że pożądany profil kwasów tłuszczowych jest związany ze sposobem żywienia krów.

Autorzy opisują także wyniki badań kohortowych ukazujących związek między spożyciem ekologicznego mleko, produktów mlecznych, jak i ekologicznych warzyw, a zmniejszeniem chorób, m.in. egzemy i spodziectwa u niemowląt oraz stanu przedrzucawkowego u kobiet ciężarnych.
 
Profesor Uniwersytetu Newcastle, Carlo Leifert, który koordynował badania, powiedział - Niektóre z tych różnic wynikają z zasad ekologicznej produkcji zwierzęcej i są wynikiem różnic w intensywności produkcji oraz związanego z nią sposobu żywienia zwierząt. Zwierzęta wypasane na otwartych pastwiskach i żywione paszami zielonymi produkują mleko i mięso o większej zawartości pożądanych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, oraz mniejszej zawartości kwasów tłuszczowych, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca i innych chorób przewlekłych.
 
Zawartość jodu w produktach spożywczych jest niska, w związku z powyższym Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wzbogacenie w jod soli kuchennej. Stosuje się również fortyfikacje jodem pasz dla zwierząt, w celu podwyższenia stężenia jodu w mleku ekologicznym, jak i konwencjonalnym.
 
Gillian Butler, współautorka badań i starszy wykładowca w dziedzinie żywienia zwierząt na Uniwersytecie Newcastle, wyjaśnia - Optymalizacja spożycia jodu jest ogromnym wyzwaniem, jako że globalnie podobne obawy budzi ryzyko nadmiernego, jak i niewystarczającego spożycia tego mikroelementu.

 
Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: