Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
PetroMAT
2012-09-11 -
Kombajn do ziemniaków RS2060 DEWULF
2020-10-07 -
Cebula czerwona AGROSAD
2020-10-05 -
Ładowarka teleskopowa JCB 550-80 AGRI
2020-05-22
Niemcy: Rośnie spożycie soków
Jak wynika z danych niemieckiego stowarzyszenia producentów soków owocowych (VdF), w 2015 r. wzrosło spożycie soków w Niemczech o 1 litr na osobę do 33 litrów w ujęciu roku - podaje FAMMU/FAPA.
Spożycie soków
W związku z tym powrót konsumpcji do poziomu zaobserwowanego w 2013 r. Daje to nadzieję na odwrócenie zniżkowego trendu spożycia występującego w poprzednich latach. W 2015 r. zwiększył się udział soków wysokiej jakości, schłodzonych, a także soków wytwarzanych z owoców pochodzących z lokalnych sadów.
Sezon dla niemieckich przetwórców jabłek okazał się być lepszy niż się wcześniej oczekiwano biorąc pod uwagę wyniki produkcji. Od lipca zeszłego roku do przetworzenia na soki trafiło 450 tys. ton jabłek. Zostały one głównie wykorzystane do produkcji soków nieskoncentrowanych.
Szklane butelki
Stowarzyszenie VdF dysponuje systemem depozytowym dla butelek szklanych, wykorzystywanych jako opakowanie dla produkowanych soków. W 2015 roku 300 wytwórców soków owocowych w Niemczech korzystało z tego systemu. Zalet stosowania szklanych butelek jest dużo poza oczywistymi i niekwestionowanymi korzyściami dla środowiska.
Szklane opakowanie jest nieprzepuszczalne, bezzapachowe, nie powoduje zmian smaku, nie pochłania zapachów i kolorów, a zatem nie wpływa w żaden sposób na przechowywany produkt. Pojedyncza butelka może zostać wykorzystana nawet pięćdziesiąt razy i pozostaje w obiegu nawet do sześciu lat. Po tym okresie butelki mogą trafić do recyklingu.