Konsumpcja serów w Polsce, UE i na świecie

Przeciętne roczne konsumpcja serów na osobę w Polsce nadal znacznie odbiega od średniej krajów UE, w 2011 roku było średnio mniejsze o 33,3% niż w państwach członkowskich. Nie jest jednak najniższe w Europie – zauważa FAMMU/FAPA.

Konsumpcja serów w Polsce, UE i na świecie
Z przeciętną roczną konsumpcją serów na poziomie 11,4 kg na osobę w 2011 roku Polska wyprzedza m.in Słowację, Hiszpanię i Irlandię. Ponadto od 2006 roku w naszym kraju obserwowana jest wzrostowa tendencja w ilości spożywanych serów na osobę, nie ma ona jednak wysokiej dynamiki, od 2006 roku do 2011 wskaźnik ten zwiększył się zaledwie o 7,5%.
 
Większym niż sery dojrzewające i topione zainteresowaniem cieszą się sery twarogowe. Według danych, w 2011 roku na 1 kg konsumowanych serów dojrzewających i topionych przypadało ponad 1,4 kg serów twarogowych.
 
W poprzednich latach stosunek ten był podobny. Wśród krajów UE największym wskaźnikiem ilości konsumowanych serów w przeliczeniu na osobę cieszy się Francja z wynikiem 26,3 kg/os. w 2011 roku. Wysokie wartości osiąga również Grecja z 23,4 kg/os. w obserwowanym okresie i Niemcy, gdzie w analizowanym przedziale czasowym wskaźnik ten był stabilny osiągając wartości z przedziału 22 - 22,9 kg/osobę.
 
Spory spadek wskaźnika dla całej UE obserwowany w 2007 roku spowodowany był przyłączeniem nowych państw jak Bułgaria i Rumunia, w których spożycie sera było mniejsze niż w krajach dawnej UE 25.
 
Analizując resztę świata, poza Unią Europejską warto zwrócić uwagę na bardzo niskie wartości wskaźnika spożycia serów na osobę w Japonii, gdzie przeciętny mieszkaniec w ciągu roku konsumuje poniżej 2 kg serów rocznie.
 
Wśród ważniejszych rynków pod względem handlu i konsumpcji przetworów mlecznych należy wspomnieć także o USA, gdzie sytuacja w zakresie spożycia serów na osobę jest bardzo stabilna, i w analizowanym okresie wskaźnik konsumpcji kształtował się na poziomie od 14,7 do 15,1 kg na osobę, podobna sytuacja obserwowana jest w Australii, jednak tam wskaźnik ten ustabilizował się na mniejszym poziomie, który wyniósł 11,9 - 12,5 kg/os.
 
Analizując dynamikę zmian w latach 2006-2011, można zauważyć spory wzrost ilości konsumowanych serów na osobę w Słowacji - 31,9% i w Meksyku – 40,9%. Niemniej jednak przeciętny mieszkaniec tego kraju spożywa blisko 3 kg serów rocznie. Największą zniżkę w całym analizowanym okresie odnotowano w Nowej Zelandii, bo o 32,8%, gdzie wartość wskaźnika spadła z 6,7 kg/os. do 4,5 kg.


Tagi:
źródło: