Rosną ceny cukru w Rosji

Spadek kursu rubla w stosunku do dolara jest jedną z głównych przyczyn szybko drożejącego cukru w Rosji – podaje FAPA/FAMMU.

Rosną ceny cukru w Rosji

Ceny cukru w Rosji

Jak wynika z danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, między październikiem a grudniem 2014 roku ceny zbytu zwiększyły się o 30%, a detaliczne o 13%. W połowie grudnia 2014 roku w hurcie sprzedawano cukier przeciętnie po 34 ruble za kilogram - 1,95 zł/kg, a w sklepach po prawie 43 RUB/kg - 2,46 zł/kg.

 

Niemniej jednak, pod koniec stycznia 2015 roku ceny detaliczne w niektórych rejonach kraju miały wzrosnąć nawet do 60 RUB/kg. W związku z tym, ministerstwo rolnictwa zwróciło się do urzędu antymonopolowego o wyjaśnienie rosnących cen, wszczęto również już jedno postępowanie dotyczące podejrzenia zmowy cenowej.

 

Konsumpcja cukru w Rosji wynosi 5,5 mln ton rocznie, a produkcja jest mniejsza o 1 mln ton. Rosjanie muszą zatem importować cukier. W pierwszych 10 miesiącach 2014 roku przywieźli 557 tys. ton cukru surowego i 239 mln ton cukru białego. Cukier biały sprowadzano przede wszystkim z krajów WNP, surowy z krajów trzecich. Cło na import cukru surowego wynosiło w styczniu 203 USD/t.



Tagi:
źródło: