Byłby to element zaostrzenia kontroli w sektorze oliwy z oliwek, która to kwestia powinna zostać rozstrzygnięta na jesieni tego roku. Do wycofania się z planów związanych z wielokrotnym stosowaniem opakowań dla oliwy z oliwek zmusiło komisarza rolnego Ciolosa 15 państw członkowskich.
Rezygnację z pomysłu wspierało wielu członków Komitetu Parlamentarnego ds. Rolnictwa, którzy argumentowali, że zakaz gwarantuje utrzymanie wysokiej jakości oliwy w restauracjach oraz zapobiegnie fałszerstwom produktu. Natomiast opozycja podsuwała przeciwne argumenty jak wzrost sprzedaży oliwy, chociaż przy jednoczesnym zwiększeniu się ilości niechcianych zużytych opakowań.
Plany Komisji przewidują wyeliminowanie fałszerstw oliwy na europejskim rynku, a także poprawę jakości za sprawą odpowiedniego oznakowania. Ponadto przewiduje się działania promocyjne mające na celu wyjaśnienie konsumentom korzyści ze stosowania oliwy z oliwek.
Komisarz Ciolios spotkał się 19 lipca z przedstawicielami stowarzyszenia restauratorów, hoteli i cateringu – HORECA, aby przedyskutować zmiany propozycji w planach Komisji. Z kolei lobby producentów Copa-Cogeca planuje 18 września 2013 roku spotkanie przedstawicieli producentów oliwy.