Rekordowy poziom eksportu cukru

Jak wynika ze wstępnych danych w 2017 r. eksport cukru osiągnął rekordowy poziom 709 tys. t, w tym do UE 352 tys. t.

Rekordowy poziom eksportu cukru
Najważniejszym powodem zwyżki wysyłki była duża produkcja w kampaniach cukrowniczych 2016/2017 i 2017/2018. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były Niemcy z 139 tys. t, Łotwa z 42 tys. t, Rumunia z 40 tys. t, Czechy i Litwa - po 23 tys. t oraz Włochy - 19 tys. t i Belgia - 18 tys. t.
 
W krajach UE eksporterzy otrzymywali cenę 520 EUR/t. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Sri Lanki - 57 tys. t, Izraela - 56 tys. t, Sudanu - 32 tys. t oraz do Gruzji - 39 tys. t i Rosji - 27 tys. t. Cena eksportowa na rynkach państw trzecich wyniosła 390 EUR/t.
 
Przywóz wyniósł 137 tys. t cukru, w tym 92 tys. t z krajów UE. Spośród krajów członkowskich największymi partnerami handlowymi były Niemcy - 19 tys. t, Litwa - 17 tys. t oraz Czechy - 15 tys. t i Wielka Brytania - 14 tys. t. Średnia cena zakupowa z UE wyniosła 555 EUR/t.
 
Cukier do rafinacji nabywano przede wszystkim w maju z Laosu - 28 tys. ton po 580 EUR/t, a zdecydowała o tym długa kampania cukrownicza 2016/2017. Stosunkowo duże ilości cukru importowano także z Mauritiusu - 6 tys. t i Gwatemali - 3 tys. t.
 
Globalne ceny cukru utrzymują się na niskim poziomie. Jak wynika z danych ERS USDA i International Sugar Organisation w pierwszym kwartale 2018 r. ceny cukru białego wyniosły 350-370 USD/t, a cukru surowego 295-308 USD/t. Indeks światowych cen cukru FAO w lutym br. wyniósł 193,0 pkt. w odniesieniu do 199,9 pkt. przed miesiącem oraz 287,9 pkt. w lutym 2017 r. Powodem niskich cen na rynku międzynarodowym jest duża podaż cukru.


Tagi:
źródło: