Według Komisji Europejskiej od początku bieżącego sezonu prywatnego przechowalnictwa masła do dnia 19 maja 2013 roku, do unijnych magazynów trafiło o 43% mniej masła niż w analogicznym okresie roku poprzedniego - podaje FAMMU/FAPA.
Łączna ilość masła, jaka trafiła do unijnych składów od początku marca do dnia 19 maja bieżącego roku wyniosła tylko 41,85 tys. ton tego gatunku tłuszczu. Warto podkreślić, iż w analogicznym okresie 2012 roku sprowadzono do magazynu 73,33 tys. ton masła.
W okresie od 1 marca do 19 maja odnotowano wprowadzenie masła do składów w:
-
Holandii – 15,75 tys. ton
-
Francji – 11,41 tys. ton
-
Niemczech – 6,26 tys. ton
-
Belgii – 3,01 tys. ton
-
Estonii – 1,56 tys. ton
-
Danii – 1,52 tys. ton
-
Szwecji – 1,21 tys. ton
-
Wielkiej Brytanii – 499 ton
-
na Litwie – 410,8 tony
-
Irlandii – 201,2 tony
-
Austrii – 22,2 tony.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu